شناخت وضعیت تغذیه ای باغ های فندق در استان قزوین با استفاده از شاخص تشخیص چندگانه عناصر غذایی

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین، ایران

2 محقق بخش تحقیقات خاک واب مرکز تحقیقات کشاورزی قزوین

3 کارشناسی ارشد علوم خاک، موسسه تحقیقات خاک و اب، کرج، ایران.

4 3- استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین، ایران

چکیده

تشخیص وضعیت تغذیه‌ای گیاه به منظور شناسایی عوامل محدود کننده رشد و عملکرد محصول امری ضروری است. روش‌های شناسایی وضعیت عناصر غذایی در گیاهان، راهکاری مؤثر در تعیین الگوی مصرفی آن‌ها و افزایش عملکرد و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی می‌باشد. در این پروژه تعداد 40 باغ فندق با شرایط یکسان و با عملکرد های متفاوت مشخص شد و نسبت به مکان نمائی نقاط با دستگاه GPS اقدام گردید، در تمامی باغ‌های فندق نمونه‌برداری مرکب خاک از اعماق 30-0 و 60-30 سانتی‌متری تهیه شد و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن اندازه‌گیری گردید. ده درخت در هر باغ به عنوان نمونه انتخاب و نمونه‌های برگی از چهار تا پنج برگ بالغ و کامل انتهایی شاخه‌های یکساله در اوایل مرداد ماه برداشت شد. در نهایت عملکرد باغ-های فندق نیز اندازه‌گیری گردید با استفاده از نتایج شاخص تشخیص چندگانه وضعیت عناصر غذایی در نمونه‌های برگی، وضعیت تغذیه‌ای باغ‌های فندق تجزیه و تحلیل شد. با توجه به شاخص‌های تغذیه‌ای باغ‌ها به دو جامعه با عملکرد بالا و پایین تقسیم گردید و حدود بحرانی عناصرتعیین شد. عملکرد مطلوب فندق در شهرستان الموت به میزان 65/5 تن در هکتار بدست آمد و 42 درصد باغ‌ها در جامعه با عملکرد بالا و 58 درصد در جامعه با عملکرد پایین قرار داشت. دامنه غلظت مطلوب عناصر غذایی برای نیتروژن 22/0± 35/2 درصد، فسفر 040/0± 15/0 درصد، پتاسیم 42/0±22/1 درصد، کلسیم 33/0±74/1 درصد، منیزیم 07/0 ± 40/0 درصد، منگنز 22±39/75 میلی‌گرم در کیلوگرم، روی 1±33 میلی‌گرم درکیلوگرم، آهن 164±560 میلی‌گرم درکیلوگرم، مس 98/2±07/11 میلی‌گرم درکیلوگرم تعیین شد. نتایج نشان داد بیشتر باغ‌های فندق این شهرستان از لحاظ میزان عنصر آهن، روی، منیزیم و فسفر با کمبود رو به رو هستند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Recognizing Nutritional Status of Hazelnut Orchards in Qazvin Province using Multiple Nutrient Recognition Methods

نویسندگان [English]

  • Mehrzad Mohasses Mostashari 1
  • azam khosravinejad 2
  • Arezu Asgari 3
  • Mostafa Ghasemi 4
1 Associate Professor, Soil and Water Research Department, Qazvin Agricultural and Natural Resources Research and. Education Center, Qazvin, Iran.
2 resercher
3 Master of soil science, Soil and Water Research Institute, Karaj, Iran.کارش
4 Assistant Professor (Ph.D.), Research Department, Qazvin Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Qazvin, Iran
چکیده [English]

It is necessary to diagnose the nutritional status of the plant in order to identify the factors limiting the growth and yield of crops and orchards at the macro level & Methods for identifying the nutrients status of plants is an effective solution to determine the consumption pattern of nutrients and increase yield and improve the quality of agricultural products. The project implementation locations were identified as 40 gardens and these 40 points of the gardens were located by GPS device. In all gardens, composite soil sampling was prepared from of 0-30 and 30-60 cm depths and its physical and chemical properties were measured. In each garden, 10 trees were selected as samples and leaf samples were obtained from four to five leaves and the complete ends of annual branches were harvested in early August. Finally, the performance of hazelnut orchards was recorded using the results of multiple identification index to analyze the status of nutrients in the leaf samples of hazelnut orchards in Alamut county of Qazvin province. According to the nutritional indicators, the gardens were divided into two communities with high and low yields and the critical limits of the elements were determined. Optimal yield of hazelnut in Alamut county was 5.65 tons per hectare and the range of optimum concentration of nutrients for nitrogen was 2.35 ± 0.22%, phosphorus 0.15 ± 0.040%, potassium 1.22 ± 0.42%, calcium 1.74± 0.33%, magnesium 0.40± 0.07%, manganese 75.39 ± 22 mg / kg, zinc 33 ± 1 mg / kg, iron 560 ±164 mg / kg, copper 11.07 ±2.98 mg / kg was determined. The results showed that most of the hazelnut orchards in this city are deficient in iron, zinc, magnesium, phosphours 42% of the orchards are in high yield and 58% in low yield.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Critical level
  • Hazelnut
  • Multiple Nutrient Recognition Methods
  • Nutrients balance
  • Plant analysis