بررسی خصوصیات پایه های دورگ انگور مقاوم به بیماری گال طوقه و ریشه

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات ، ترویج و آموزش کشاورزی ارومیه ایران

2 عضو هیات علمی بخش تحقیقات گیاه پزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قزوین، سازمان تحقیقات ، ترویج و آموزش کشاورزی،قزوین

3 معاون تحقیقاتی پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج ایران

4 بخش تحقیقات زراعی و باغی، ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کاشمر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان

5 بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

6 استادیار بخش تحقیقات محصولات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی،

چکیده

بیماری سرطان طوقه و ریشه شایع‌ترین بیماری باکتریایی در تاکستان‌های ایران است. ارقام تجاری گونه اروپایی به آن حساسیت بالایی دارند. برنامه به‌نژادی به‌منظور تولید پایه مقاوم به بیماری که از ویژگی تحمل به آهک بالای خاک نیز برخوردار باشد، در برنامه14 ساله انجام شد. دورگ‌گیری بین چهارگونه انگور آمریکایی به عنوان والدپدری و چهار رقم از گونه اروپایی به عنوان والدمادری انجام شد و 16 دورگ تولیدگردید. پس از بررسی در چند مرحله دو دورگه حاصل از تلاقی V. vinifera cv. 'Jighjigha'× Riparia Gloire و V. vinifera cv. 'Gharaozum' × Kober 5BB انتخاب شدند. این دو پایه به‌نام‌های ناظمیه و اسپوتا در سال 1398 نام‌گذاری شدند. از ویژگی‌های این پایه‌ها مقاومت بالا به باکتری خاک‌زاد عامل بیماری سرطان طوقه و ریشه، تحمل به آهک خاک تا بیش از 30 درصد، آهک فعال خاک و تحمل به سرما تا 21- درجه سانتی‌گراد است. پایه ناظمیه موجب القای رشد رویشی بیش‌تری در نهال‌های پیوندی می‌شود، در حالی‌که پایه اسپوتا خاصیت پاکوتاه‌کنندگی دارد. در ارزیابی سازگاری این پایه‌ها، گیرایی پیوند بالا (86 درصد)، القای باردهی سریع‌تر، افزایش عملکرد (5/1 برابر نسبت به شاهد) و کیفیت میوه ارقام پیوند شده روی این پایه‌ها برای ارقام بومی شش استان مشاهده شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

study of two crown and root gall resistant rootstocks hybrids traits

نویسندگان [English]

  • Hassan Mahmoudzadeh 1
  • Abass Davodi 2
  • Valiollah Rasoli 3
  • Mohammad Rajabzadeh 4
  • Jahanshir Ahmadi 5
  • Farhad Karami 6
1 Member of scientific board Seed and plant Improvement division, West Azarbayjan Research and Education Center and Natural Resource, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Urmia, Iran
2 Qazvin Agriculture and natural Resources research and education center
3 Deputy of
4 Korasan Razavi Agriculture and natural Resources research and education center
5 Kohgolieh va Boier ahmad Agriculture and natural Resources research and education center
6 Kurdestan Agriculture and natural Resources research and education center
چکیده [English]

Crown and root gall is the most common bacterial disease of vineyards in Iran, and commercial cultivars of Vinifera sp. (European cultivars) are highly susceptible to it. A 14- year breeding program was carried out in to produce disease-resistant rootstocks that have also tolerance to high lime in soil. A hybridization was performed between 4 parents of American species (male parents) and 4 parents of vinifera sp (female parents), and finally 16 hybrids were created. After studies in several stages, two hybrids were selected and named in 2020 as Nazemieh (V. vinifera cv. 'Jighjigha'× Riparia Gloire) and Spota (V. vinifera cv. 'Gharaozum' × Kober 5BB). High resistance to Agrobacterium vitis causing crown and root disease, tolerance to soil lime up to 30%, and tolerance to cold (up to -21ºC) were determined in both rootstocks. Furthermore, the results showed that Nazmieh induced more vegetative growth on scion/ However, Spota caused a dwarf feature. In assessing the compatibility of these rootstocks, high graft susceptibility (86%), faster fruiting induction, the increased yield (1.5 times compared to the control) and of the improved fruit quality of the grafted cultivars on these rootstocks were observed in native cultivars in six regions of viticulture regions in Iran.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bacterium
  • Gall generation
  • Soil born
  • Tolerance to lime